עלי גפן ממולאים

(פורסם במאי 2012)

בכפרי הגליל, אצל כל ירקן שמכבד את עצמו, אפשר למצוא תפוחי אדמה אמיתיים. כאלה לא עגולים ועם המון בוץ עליהם. יש גם מלפפונים כאלה קטנים ועם טעם אמיתי שאפשר לעשות מהם אחלה חמוצים (על כל כוס מיים רתוחים שמים כפית מלח. מעל המלפפונים שמים כמות נכבדת של שמיר. ממלאים במי המלח. לא לשכוח לשים כמה שיני שום. מעמידים על אדן החלון ליומיים ואחר כך במקום מוצל. וזהו זה. מוכן תוך שבוע בערך. צריך לאכול כשעדיין קראנצ'י כזה. מתכון פולני עתיק, אבל סטיתי מהנושא...).

חוץ מזה יש גם עלת (עולש) שאפשר לבשל איתו. סילק (תרד בר) וגם שומר בר לפעמים. ומלוחיה (שזה נורא בריא אבל די צריך להתאמץ כדי שזה יהיה גם טעים). בהמשך המדף יש עלי גפן מסודרים יפים וטריים בערמות ונמכרים לפי משקל. אחריהם בקבוקי פלסטיק עם זיתים וחמוצים מתוצרת מקומית (מיחזור יפה של בקבוקים). חוויה גלילית אמיתית.

ממש לא שמים לב שמשהו כאן לא בסדר...

תפוחי אדמה- נראה לי שהם "בסדר". קצת לא שטופים אבל הרי זה כל הקטע. מלפפונים- הם טעימים בסך הכל וכמו שכבר ציינתי מעולים לחמוצים. מה שהופך אותם ל"בסדר". עולש, תרד בר, שומר בר- מצויינים נאספים במטעי הזיתים, שדות פתוחים, או צדי דרכים. בסך הכל הכי בריאים שאפשר למצוא. הם ללא כל ספק "בסדר". מלוחיה- מגעיל אבל בריא, מה שהופך אותה ל"בסדר". חמוצים וזיתים- בדרך כלל לא מטובלים משהו ומלאים מלח לימון, אבל בסך הכל עובר. ייעני "בסדר".

עלי גפן- עלא-איסטור ולהקתו המשוגעת. לא בסדר בעליל. ובמקרים רבים אפילו קצת מסוכן.

 

מעולם לא טרחתי להרהר מה מקור עלי הגפן הללו. מי מגדל אותם? בשנים האחרונות שמעתי על תופעה של גנבת עלי גפן, אך לתומי חשבתי שמדובר בגנבה למטרת שימוש עצמי. טעיתי, ובגדול.לאחרונה, במסגרת עבודתי, אני מסתובב בכרמים רבים ונתקלתי בתופעה במלא חומרתה. קטיף מאסיבי של עלים טריים אשר גורם לנזק חמור לכרמים ואף יכול לגרום לפגיעה חמורה באיכות הענבים. וכתוצאה מכך בפרנסתו של החקלאי ובפרנסת היקב.

 

זה מעצבן, זה מקומם, וזו גנבה. אך יש משהו אף חמור מזה.

בתקופה זו של השנה, באביב ובקייץ, מרוססים הכרמים. חלקם בצורה מתונה וחלקם במינונים כבדים (על כך בפרסום אחר – כרגע זה לא קשור לנושא). במקרים רבים מדובר על ריסוס כל שבוע וחצי. אינני מדבר על ריסוס עשביה: אני מדבר על ריסוס ישיר על העלווה, אשר נועד למנוע ולקטול פטריות ומזיקים. חומרי ההדברה נספגים בעלי הגפן הנפלאים והצעירים ומוגשים לצרכן במילוי אורז.

וזה לטעמי כבר קצת מסוכן...

או במילים אחרות, לא הייתי קונה עלי גפן לא אצל ירקנים, לא במסעדות, ולא בכלל. אם לא בשביל להמנע מלתת פרנסה לגנבים, אז לפחות למען הבריאות. מי שאוהב עלי גפן (ואני מאד אוהב) צריך קצת להתאמץ. למצוא מכר שיש לו גפן שהעלים שלה מתאימים למילוי. לבקש בנימוס אם אפשר לקחת כמה עלים. לקטוף. למלא. ולבשל.

תאמינו לי שאחרי כל העבודה הזו זה הרבה יותר טעים. וחוץ מזה אין חשש שמישהו יתבל לכם את זה בבהרט ויבאס את הארוחה.

שתפו:

מאמרים נוספים

סיכום ראשוני של בציר 2023

כבר כמה שנים שאני רוצה לשבת לכתוב את סיכום הבציר שלי בשלב זה של העונה, רגע לפני שבאמת יתחיל עיקר הבציר... כן, אני יודע, זה

רג'נרייטיב

בשנים האחרונות, במקביל לעליה במודעות הציבור ל"התחממות הגלובלית", מתחזק הדיבור על "חקלאות משקמת" (regenerative agriculture). מהי אותה חקלאות משקמת? מה הן מקורותיה? מה מבדיל אותה

RAW ברלין סתיו 2022

(הרשימה הבאה פורסמה ככתבה ב"שמענו בין הגפנים" באתר אכול ושאטו בתאריך 9/12/2022) יוסי יודפת יינן יקב עבייה – רשמים מיריד היינות הטבעיים בברלין בסוף נובמבר

יצירת קשר

הכניסה לאתר מגיל 18 ומעלה

אזהרה: מכיל אלכוהול - יש להמנע משתייה מופרזת

הכניסה לאתר מגיל 18 ומעלה

אזהרה: מכיל אלכוהול - יש להמנע משתייה מופרזת